Varför ska vi bry oss? – Intervju med Andreas Henriksson

Varför ska vi bry oss om Miljön? Andreas Henriksson har varit med och tagit fram den studie om miljö och klimatförändringar som PMU(PingstMissionens Utvecklingssamarbete) tagit fram. Morip intervjuar Andreas om studiens genomslag i PMU internationella arbete, hur kommer PMU att gå vidare med ett skapelsevänligt missionsarbete, och vad är den lokala församlingens ansvar för skapelsen?

Pojken på bilden är Paulo Wilson som drömmer om att plantera träd när han blir stor ”Jag vill göra att luften blir skönare”.   Foto: Jan-Erik Nyman ( Länk )

  • Hej Andreas! Berätta kort om PMU miljöstudie, varför har den tagits fram och vad handlar den om?

Miljöstudien är en av flera studier som PMU genomfört sedan 1999 för att förbättra våra metoder och arbetssätt. Andra studier har bl.a. handlat om media, utbildning, hiv/aids, alfabetisering och fred och försoning. Syftet med miljöstudien var att ta fram verktyg och metoder för att arbeta med miljöfrågor inom utvecklingsarbetet som är speciellt lämpade för den typ av kyrkor och organisationer som vi samarbetar med. Studien kan användas som metodkatalog eller som inspirationsmaterial inför projektplanering. Studien kan också användas som studiematerial. Ett viktigt syfte för PMU var att få ett underlag till riktlinjer för miljöprojekt. Vilken typ av miljöinsatser bör PMU stödja? Vad gör vi bäst? Vad bör undvikas?

  • Vilken respons har studien fått i PMU- och Pingstörelsen i Sverige?

Pingströrelsen i Sverige har inte direkt gett någon respons på studien. Studien var ju inte primärt framtagen för den svenska pingströrelsen förutom när den svenska pingströrelsen engagerar sig i utvecklingsarbete. Jag hoppas att studien kan uppskattas på så sätt.

Under sommaren 2010 samlade PMU in pengar till trädplantering i Tanzania som också var delvis ett resultat av studien eftersom miljö fick ett ökat fokus. Många pingstvänner var med och bidrog med pengar till trädplanteringen, vilket givetvis är uppmuntrande.

  • Vad har studien fått för konkreta konsekvenser i PMUs arbete?

Det är svårt att säga vad som beror på studien och vad som beror på andra trender i PMUs nätverk. Det vi dock kan se är att miljöfrågor har fått ett uppsving och under perioden 2011-2013 planeras ett flertal miljöinsatser. Det finns regionala program som har en hållbar miljö som huvud- eller delmål. Det är en rolig utveckling.

Samtidigt ska vi komma ihåg att PMU inte är en specialiserad miljöorganisation. Men vi bör dock alltid göra vårt bästa för att inkludera miljöperspektiv i våra situationsanalyser och när vi väljer arbetssätt och metoder. Dels för att det är en del av vårt ansvar som förvaltare av Guds skapelse men också för att det helt enkelt blir effektivare och mer hållbar fattigdomsbekämpning då. Vi slipper ta ett steg framåt och två steg bakåt.

Nästa steg är att förbättra PMUs förmåga att integrera miljöperspektivet i allt vårt arbete.

  • När vi pratar om miljöfrågor och klimatförändringar i församlingsarbete så kan det hjälpa att använda ordet Skapelse, hur ser du på församlingens ansvar för Miljön och då ytterst skapelsen?

Jag tycker personligen att kyrkan och enskilda församlingar har ett stort förvaltaransvar. Det handlar om rättvisa – vilken rätt har vi att förbruka resurser på ett sätt så att våra syskon som lever i fattigdom far illa? Det handlar också om att ge röst till de som inte har en röst. Sen går det inte att bortse från att vi alla är beroende av naturen och miljön för vår välfärd.

  • Morip var med och bidrog till den teologiska motiveringen för studien. Jag tror att det här är en viktig del av arbetet för att det är i den kristna tron, bibelordet och undervisningen, som kristna saknar motivering. Hur ser du att Morip-nätverket och lokala församlingar kan arbeta konkret för attitydförändring i, och arbetet med miljö och klimatfrågor?

Jag tror att Morip kan spela en stor roll för att påverka den svenska pingströrelsen. Min bild av rörelsen är att det är en rörelse med stort hjärta för människor. Kanske är nyckeln till en radikal förändring att sambandet mellan miljöförstöring och orättvisor tydliggörs. Sen måste man nyansera bilden om en pingströrelse som inte bryr sig om miljön. Det finns ju redan församlingar som är starkt engagerade i miljöfrågorna. Dessa församlingar är nyckelallierade. Jag tror att när den svenska pingströrelsen väl bestämmer sig för att prioritera miljöfrågorna då kommer det att ske med besked.

Tack Andreas! / Morip ledningsgrupp genom Victor

För att få tag i studien kan du kontakta PMU. Annars får du tillgång till studien som referensmaterial inför en projektberedning med miljöfokus.

Länk – www.pmu.se

Annonser
Det här inlägget postades i Intervjuer- Varför ska vi bry oss? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s