Varför ska vi bry oss? – Intervju med Jenny Jakobsson

Jenny Jakobsson arbetar sedan 2006 med att koordinera verksamheten för det internationella arbetet i Pingstkyrkan i Jönköping. Hon ansvarar för de missionärer som arbetar utomlands, men även för de internationella frågorna i församlingen i Jönköping. Hon har suttit i församlingens missionsråd och finns nu med som bollplank för referensgrupper som arbetar med miljöfrågor inom PMU. Morip intervjuar Jenny – Varför ska vi bry oss?

Hur arbetar Pingstkyrkan i Jönköping med miljö- och rättvisefrågor?

Pingstkyrkan har sedan 2003 arbetat mest med miljö- och rättvisefrågor. Detta genom att lyfta frågorna för styrelsen och äldsterådet, men också på Nyhemskonferensen och på Evangelistveckan. När det kommer till miljöfrågorna så arbetar vi med detta genom Second Hand-butiken och genom vårt café där vi noga tittar på de inköp vi gör. Vi arbetar även tillsammans med andra nätverk i Jönköping, genom den Fairtradegrupp som finns i kyrkan och genom Morip där jag finns med i ledningsgruppen.

Varför, anser du, att kyrkor ska bry sig om miljö- och rättvisefrågor?

Vad det gäller miljöfrågorna så anser jag att vi har en jord att ta hand om och det är viktigt att vi kyrkor vågar stå upp för dessa frågor. När det kommer till rättvisefrågorna så handlar det om människors lika värde. Det finns en stor omedvetenhet i dessa frågor i Sverige. Många vet inte om hur våra val får konsekvenser. Detta handlar om rättfärdighet och att ord och handling måste hänga ihop. Bibelns undervisning och Jesu uppmaning handlar just om detta., ex är Matt 25:35 och Jak 2:14.

Hur ser sambandet ut mellan mission och miljö- och rättvisefrågor i Pingstkyrkan i Jönköping?

Världen blir allt mer globaliserad och det vi gör påverkar andra människor. Det finns en problematik i att vi ger bistånd med ena handen och genom orättvisa handelsvillkor tar med den andra handen. Därför ser vi att vi behöver arbeta på fler nivåer med miljö- och rättvisefrågor i vårt traditionella missionsarbete.

Hur tror du att kyrkor kommer att arbeta med miljö- och rättvisefrågor i framtiden?

Jag tror att dessa frågor kommer att vara mera självklara. Vi ser att miljöfrågorna är lättare att argumentera för och man är idag är allt mer medveten om att vi måste värna om vår jord för kommande generationer. Det är däremot svårare att argumentera för rättvisefrågor då det handlar om etiska aspekter. Här måste kyrkor visa på en stark vilja och våga stå upp för dessa frågor.

Tack Jenny! / Morip ledningsgrupp genom Eva-Lena

Annonser
Det här inlägget postades i Intervjuer- Varför ska vi bry oss? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s