Varför ska vi bry oss? – Intervju med Bengt Sjöberg

Bengt Sjöberg har varit engagerad socialt för flyktingar och asylsökande i 20 år. Tidningen Dagen utsåg Bengt som årets förbild 2009. Han har varit Pastor i Pingst och står nu i församlingsplanteringen Kristen Gemenskap (EFK) i Filipstad-Hällefors. Bengt är engagerad, som kommunpolitiker, ombud för Farr, medlem i SKR migrationsgrupp och mycket mer. Morip frågar Bengt – Varför ska vi bry oss?

När började ditt engagemang för flyktingar?
En kall och vintrig dag då det knackade på dörren. Utanför stod en iransk kvinna och hennes två döttrar, elva och tolv år gamla. De hade sprungit genom skogen och även liftat för att undkomma polisen som kommit för att utvisa dem. Allt vad de ägde hade de i tre plastkassar. De hade hört talas om mig eftersom jag hade samhällskunskap och gitarrlektioner för iranska killar. Det blev början på tre dramatiska år som slutade i att familjen fick en ny prövning av Migrationsverket som ledde till permanent uppehållstillstånd (PUT) En av döttrarna jobbar nu på Arbetsförmedlingen med att hjälpa invandrare och svenskar med att komma in på arbetsmarknaden. Mamman har ett företag med flera anställda och den andra dottern är snart färdig lärare.

Har kyrkan/kristna ett särskilt ansvar för flyktingar och asylsökande?
Det står på flera ställen i bibeln hur vi ska vara mot främlingar. De ska tas emot på samma sätt som om de var våra familjemedlemmar.

Under alla dessa år som du har varit engagerad för människor i samhället, vad har församlingen betytt för dig och ditt engagemang?
Det är i församlingen och i gemenskapen med Gud som jag hämtat kraft och fått stöd att kunna sträcka ut en hjälpande hand. Det är i vår second handbutik som vi oftast fått kontakt med asylsökande. Även till våra gemenskapskvällar, bönesamlingar och gudstjänster har många asylsökande och invandrare kommit. Några gånger har kyrkan varit så fullsatt av nya människor att medlemmarna fått stå. En gång hade vi 120 kurder på möte och en utflykt.
Församlingens flyktingfond har även gjort att vi kunnat bistå med juridisk hjälp samt i några fall kunnat gömma familjer, ge matkassar till de familjer där Migrationsverket tagit bort dagbidraget eller minskat det till 50%. Vi har även kunnat hyra bussar för att skjutsa flyktingar till möten. I församlingen har under dessa år många fått göra andligt starka upplevelser. Vi har döpt många fd muslimer och andra. Många har blivit helade och ofta har de kommit till våra möten efter att de drömt om Jesus eller mött Jesus i en vision och blivit uppmanade att gå till kyrkan eller besöka oss på Erikshjälpen Second Hand.

Detta året har ”Kyrkornas Globala vecka” temat: migration och flyktingskap. Vad är det viktigaste just nu för Sveriges kyrkor och församlingar i arbetet med en humanare flyktingpolitik?
Att vi erbjuder oss att bli stödpersoner, vänner som kan vara med i en ofta nedbrytande asylprocess. Be och uppmuntra våra nya vänner och kanske följa med till olika myndigheter och försöka se till att de får en rättssäker process. Hjälpa till att läsa handlingar, men oftast att bara vara en vän. Många undrar om de kan göra en insats trots att de inte kan tala olika språk, men de som kommer hit ska ju lära sig svenska.

Vad ser du som Pingströrelsens möjligheter och uppdrag för att hjälpa flyktingar och asylsökande?
Jag tror att många församlingar kan få en nytändning och bra hjälp om man öppnar upp för invandrarna. Det finns många evangelister, pastorer och brinnande medlemmar som ivrigt letar efter en församling. Församlingens bönemöten förändrades för oss totalt när vi fick ett 20-tal afrikaner som sjöng och bad, fastade och tog med sig kompisar.
Pingst har ett sort kontaktnät och skulle kunna betyda mycket. Jag har dock saknat klara och tydliga signaler från ledningen för Pingst Fria Församlingar i samverkan. Det finns många eldsjälar och här och där ett nätverk som jobbar, men strategin borde vara att integrera invandragrupperna i församlingen och börja leva en mångkulturell församling. I mitt arbete som ledamot i Sveriges Kristna Råds migrationsgrupp skulle jag vilja ha kontakt med företrädare för Pingströrelsen för att föra fram Pingströrelsens åsikter i frågor som t.ex. dop av asylsökande, hur vi etablerar ett förtroendefullt samarbete med Migrationsverket när de försöker utröna en persons väg till frälsning och medlemskap. Jag är ju Evangeliska Frikyrkans representant, men det finns ingen i vår grupp som företräder övriga “frikyrkor”.
Om det skall bli ett starkt engagemang i våra församlingar för våra nysvenskar måste ledningen för Pingst inspirera och gå före genom att visa på bra och användbara exempel. Tid bör avsättas i utbildningen av pastorer och frågor om asyl, invandring och integration bör ventileras i församlingsmöten, missionsråd och diakonala råd.

Tack Bengt! / Morip ledningsgrupp genom Victor

Länkar
Bengts blogg – http://bengtsjoberg.blogg.se/
Dagen – Bengt Sjöberg, Årets Förebild 2009 – http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=198275
Kyrkornas Globala Vecka – http://www.skr.org/globalaveckan

Annonser
Det här inlägget postades i Intervjuer- Varför ska vi bry oss? och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s