Varför ska vi bry oss? – Intervju med Carolina Sundh

Intervjuerna om ”Varför ska vi bry oss?” fortsätter och näst på tur är Carolina Sundh som är med i Pingstkyrkan i Jönköpings Fairtradegrupp.

Vem är du och hur ser ditt engagemang ut?
Jag heter Carolina Sundh och är engagerad i Pingstkyrkans Fairtradegrupp. Jag är 32 år gammal, gift, har två små pojkar och arbetar till vardags som läkare.

Vad gör Fairtradegruppen i Pingstkyrkan i Jönköping?
I Pingstkyrkan har vi arbetat med Fairtrade sedan 2005. I vår Fairtradegrupp sprider vi kunskap om Fairtrade genom föreläsningar, provsmakningar, olika träffar och samarbeten med andra föreningar runt om i staden. Till exempel ska vi springa Vårruset tillsammans med Röda Korsets Fairtradegrupp. En av oss är också med i  styrgruppen för Fairtrade City i Jönköping tillsammans med andra frivilligorganisationer, politiker, företagare och kyrkor.
Vi serverar Fairtrademärkt kaffe och te i i vårt café, och en del Fairtrademärkta sötsaker.

Pingstkyrkan i Jönköping blev under hösten Kyrka för Fairtrade, berätta om det arbetet?
För att bli diplomerad som kyrka för Fairtrade kan man ansöka på hemsidan kyrkaforfairtrade.org. Man ska bland annat servera Fairtradeprodukter, sprida kunskap om Fairtrade och samarbeta med andra föreningar på sin ort angående Fairtrade. Det är ett sätt att markera att man som församling tycker att det är viktigt med en handel som stöder mänskliga rättigheter.

Varför tycker du att Fairtrade är viktiga frågor för kyrkor att arbeta med?
I vårt missionsarbete har vi en vision om en ”Rättvis, Rättfärdig och Räddad Värld”, och där spelar Fairtrade en viktig roll för hur vi kan påverka världen att bli mer rättvis. Jesus manar oss till att tänka på vår nästa, och vår nästa kan vara en person som påverkas av våra val. En fattig kaffeodlare i Latinamerika som har råd att skicka sina barn till skolan om vi köper hans Fairtradekaffe och därmed betalar ett vettigt pris.

Hur tror du att relationen mellan Fairtrade och kyrkor ser ut i framtiden?
I framtiden kommer Kyrka för Fairtrade att växa och fler församlingar kommer att upptäcka att det är ett bra sätt för att göra skillnad för människor runt om i vår värld.

Tack Carolina! / Morip Ledningsgrupp genom Eva-Lena

Annonser
Det här inlägget postades i Intervjuer- Varför ska vi bry oss? och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s