Varför ska vi bry oss? – Intervju med Eva-Maria Munck

Förmodligen vet många församlingsmedlemmar att det finns Fairtrade-märkta och rättvist handlade produkter att köpa i handeln. Men hur många vet att det också finns församlingar som har diplomeringen Kyrka för Fairtrade?

Vi fortsätter vår intervju serie ”Varför ska vi bry oss?” med Eva-Maria Munck handläggare för Kyrka för Fairtrade på Sveriges Kristna Råd.

Vad är egentligen Kyrka för Fairtrade?
Kyrka för Fairtrade är en diplomering, ett nätverk och en plattform för församlingar i Sveriges Kristna Råds medlemskyrkor som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Alla församlingar som tillhör någon av SKR:s medlemskyrkor och som uppfyller kriterierna kan bli diplomerade. Information om kriterier och hur man ansöker finns på www.kyrkaforfairtrade.org

Initiativet kommer från Storbritannien där över 6000 kyrkor är diplomerade som Fairtrade Churches. Där liksom i Sverige är många av rättvis handelsrörelsens idébärare engagerade i kyrkor.
Varför ska kyrkorna arbeta för rättvis handel och Fairtrade?
Kortfattat (ge mig några timmar eller trettio sidor så kan frågan få ett mer välförtjänst svar) Därför att det ligger i kyrkans natur att om vi vill vara Jesu efterföljare och förkunna Guds rike måste vi vara en profetisk röst och reagera, synliggöra och agera när våra ”nästor” runt omkring i vår globaliserade värd utsätts för kränkningar och har dåliga arbetsvillkor.

Jag lånar orden från Nelson Gamez, kaffeodlare och aktiv i den lokala katolska kyrkan i Miraflor utanför Esteli i Nicaragua: ”Att dricka en kopp Fairtrade-märkt kaffe kostar lite mer men det är meningsfullt på ett vackert sätt. När vi dricker den där koppen tänker vi på andra människor. Långt där borta, i ett annat litet hörn av världen finns en familj som odlade och skördade det där kaffet, som arbetat hårt för att det ska hålla god kvalitet  och vara gott.” Bakom varje produkt vi kan köpa här i Sverige finns människor, som Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd brukar säga ”Din kundvagn är full av människor – handla med omsorg om dem”. Kaffet vi dricker, tröjan vi har på oss, bananen vi äter – allt har en historia där människor är inblandade. Tyvärr är det i många fall snarare en regel än ett undantag att kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer i produktionen av det vi kan köpa billigt i Sverige. Men det är ingen naturlag att människor som plockar det kaffet vi dricker ska ha det dåligt. Det går att förändra!

Finns det ett större behov av Rättvisemärkta kyrkor idag än för 10 år sedan?
Rättvis handelsrörelsen är äldre än Fairtrade. Många menar att den moderna rättvis handelsrörelsen kan spåras från när Edna Ruth Byler började med importen av rättvist handlade produkter från Puerto Rico till mennonitkyrkan hon var aktiv i 1946. Initiativet till att avslöja dåliga arbetsvillkor och kränkningar av mänskliga rättigheter har kommit historiskt och kommer i nutid i många fall från kyrkor.

Produktmärkningen Fairtrade har ju vuxit otroligt mycket sedan 1997 då den först introducerades på den svenska marknaden. I dag finns över 1 000 produkter på den svenska marknaden. Runt om i världen förbättras arbets- och levnadsvillkoren för cirka 6 miljoner människor idag på grund av konsumtionen av Fairtrade. Ändå är det inte mer än 4% av allt kaffe och 2 % av alla bananer som säljs i Sverige som är Fairtrade-märkt. Det är alldeles för lite. 70% av världens fattiga lever på landsbygden och de kan i större utsträckning få bättre arbets- och levnadsvillkor om konsumtionen av rättvis handel och Fairtrade-produkter ökar. Kyrka för Fairtrade är ett verktyg i den strävan.

Vad ser du som Pingströrelsens utmaningar och ansvar i rättvis handel och Fairtrade?
Har du någon hälsning till Morip nätverket?

Vi tycker att Kyrka för Fairtrade är ett smart metod för att arbeta med rättvis handel och etisk konsumtion. Men, vi tror inte att alla församlingar känner till att diplomeringen finns ännu. Här har ni fantastiska eldsjälar i MORIP-nätverket en nyckelroll som inspirations- och informationsspridare i Pingst! Jönköping Pingst och Söderhamns Pingstförsamling är de hittills två pingstkyrkorna av sammanlagt 22 diplomerade kyrkor i Sverige.

Vårt mål för 2011 är 25 diplomerade kyrkor. Jag är övertygad om att vi kan nå det målet, men vi behöver hjälpas åt.

Tack Eva-Maria! / Morip ledningsgrupp genom Victor Egerbo

Länk till Kyrka för fairtrade – http://www.kyrkaforfairtrade.org

Länk till Fairtrade/Rättvisemärkt i Sverige – http://www.fairtrade.se

Annonser
Det här inlägget postades i Intervjuer- Varför ska vi bry oss? och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s