Varför ska vi bry oss? – Intervju med Emanuel Eriksson

Morip börjar nu en serie intervjuer med temat – Varför ska vi bry oss? Först ut är en Intervju med Emanuel Eriksson om Nya Slottet Bjärka-Säbys miljöpolicy, att ta ansvar för miljön och om kristna har ett särskilt ansvar för sin omvärld.

Emanuel Eriksson bor i Bjärka Säby och är engagerad på platsen Nya Slottet. Slottet ägs av Pingstkyrkan Linköping och fungerar som kurs-, konferens-, församlings- och retreatgård. Här finns en av Pingst Bibelskolor och även en ekumenisk kommunitet.

  • Varför har Bjärka Säby tagit fram en Miljöpolicy?

Det har sin grund i vår gemensamma strävan att vara hela och sanna som människor. Vår dagliga bön för världen är förenad med vårt dagliga arbete. Det är så vi är och inte bara syns vara levande vittnen om Skaparen och Hans kärlek till allt och alla han skapat. Det går inte att be för världen fyra gånger om dagen för att sedan äta utrotningshotad fisk och broileruppfödd kyckling från Brasilien. Eller kaffe och handdukar från människor som fått cancer av besprutningarna på fälten i tredje världen. Hela skapelsen hänger samman. Vi kristna är tack och lov inkluderade.

  • Hur har processen sett ut ifrån att någon kom med förslaget till att det blev ett dokument som godkänts?

Ganska enkelt egentligen. Vi var tre stycken som åt en helt vanlig lunch i annexets matsal efter en helt vanlig middagsbön, en helt vanlig, gråmulen dag. Vi sa ”nu gör vi det! Vi tar tag i miljöarbetet.” Sedan sökte vi genast upp de som redan gjort det. En praxis från öken. Att söka upp de som gått före för vägledning. I vårt fall var det Liljeholmens folkhögskola. De skickade över sin miljöpolicy, jag arbetade igenom ett förslag som passade för vår plats. Kort därpå sammankallade vi ett litet miljöutskott som bearbetade förslaget. Miljöutskottet bestod av nyckelpersoner på platsen såsom husmor, kökschef och förvaltare samt representanter från de olika grupperna som bor på Nya Slottet. Fraterniteten, husfolk och bibelskola. Vi skickade detta dokument till det beslutande organet (Bjärkarådet) på Nya Slottet och fick det godkänt .

  • Vilka frågor har tagit mest tid och arbete ? -tex teologiska eller ekonomiska ?

Vad som tagit längst tid och mest arbete är ganska oin tressant. Svårast var kanske att få till en tid för alla i miljöutskottet att mötas. Jag fick tillslut locka med middag och filmvisning hemma hos mig och Ingrid. Det har faktiskt b livit tradition. Miljöutskottets möten sker alltid så. Hemma hos mig och Ingrid och inleds med en måltid. Tillsammans går sedan det mesta ganska lätt. Tillsammans ser vi olika saker och bidrar med olika bitar. Infantila frihetsdrömmar krossas och kreativa lösningar och uppfinningsrikedom sprudlar i en brokig gemenskap av gamla och unga som känner sig trygga och får komma till tals. Det är inte alltid som den påläste miljöaktivisten har de bästa lösningarna. Lika ofta är det den tystlåtna doldisen som har de skarpaste ögonen.

  • Vad ser du som för och nackdelar med en miljöpolicy? -finns det risker med att bestämma/ rama in hur en organisation ska förhålla sig till tex handel, varor och närmiljön?

Jag vet inte. Det är själva arbetet, det vi gör i praktiken som är det viktiga. Miljöpolicyn är inte en ram utan en noga utvald och använd käpp att stödja sig mot i det tunga arbetet. För- och nackdelar visar sig längst vägen. Det viktiga är nog att inte gå för fort fram. Utan att ta små men beslutsamma steg framåt. Ofta kan de man tyckte var så rätt när man beslutade i praktiken bli så fel. Bestäm därför aldrig eller ruta in innan det är prövat och redan fungerar i praktiken.

  • Skulle en miljöpolicy som er kunna fungera i en pingstförsamling med liknande verksamhet? -det finns flera pingstförsamlingar som har liknande konferens- restaurang och cafe verksamhet.

Det tror jag absolut. Men inte genom att kopiera ett papper utan genom att dela och tradera erfarenheter. Pingstkyrkors stora problem är egentligen inte huruvida de har en miljöpolicy eller inte. Utan det stora problemet är att det ofta är en dåligt betald, mycket liten skara duktiga människor som har alltför mycket på sina axlar. Ofta med en underutvecklad förmåga att säga nej. Och att även få en tung miljöpolicy i sin ryggsäck är mest bara knäckande. Miljöfrågan är lika mycket en arbetsmiljöfråga. Därför måste miljöarbetet växa fram inifrån och hela tiden växa i takt med de som utför arbetet. Som jag skrev inledningsvis är miljöarbetet ett arbete med att bli hela som människor.

  • Har du någon hälsning till Morip nätverket?

Jag är så tacksam över allt det ni gör. Ni är en inspirationskälla för många. Jag och Ingrid ber att ert arbete ska bära rik frukt som består.

Tack Emanuel! / Morip ledningsgrupp genom Victor Egerbo

Länk till Nya Slottet Bjärka-Säby http://www.nyaslottet.se/

Länk till Bibelskolan Bjärka-Säby http://www.bjarkasaby.nu/

Det här inlägget postades i Intervjuer- Varför ska vi bry oss? och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s